Digital Radio (SE)

Kristallklart ljud utan störningar och brus…

Digitalradion är utvecklad för dig som lyssnar: ljudet blir bättre, du får fler program och kanaler att välja mellan. Och du kan samtidigt få en massa information i text och bild. Du får helt enkelt en bättre radio.

Tänk om jag kunde slippa störningar och brus…

Det kan du från och med nu. Det digitala sändningssystemet DAB (Digital Audio Broadcasting) är utvecklat för att låta bra i bilen. Till skillnad från dagens FM-radio är digitalradion mindre känslig för störningar. I digitalradion bestämmer du själv hur stor dynamiken (dvs skillnaden mellan starka och svaga ljud) ska vara. När du lyssnar på klassisk musik i bilen, ställer du in radion så att de svaga partierna i musiken överröstar motorbullret, utan att de starka partierna blir för starka. Det här gör att du alltid kan njuta av det digitala radioljudet. Det låter lika bra som på CD.

Tänk om man fick höra hela hockeyfinalen…

Eller slippa vänta på sitt favoritprogram för att hockeymatchen är förlängd. I digitalradion får det plats fler program/kanaler, eftersom man utnyttjar frekvensutrymmet bättre. Det går också att skapa tillfälliga kanaler: När hockeyfinalen drar över tiden “delar” man på kanalen och matchen får fortsätta i ena halvan, samtidigt som det ordinarie programmet sänds i den andra. Så kan man också göra om någon nyhetshändelse skulle kräva sändningsutrymme snabbt. Radion blir ännu snabbare. Och med fler kanaler och program blir det lättare för oss att tillgodose dina och andra lyssnares specialintressen. En renodlad musikkanal för de yngre eller en seniorkanal är några exempel på vad som kan bli verklighet. Vi kan sända mer av det mesta.

  De nya digitala radioapparaterna har en text- och bildruta. I den visas information som är knuten till programmet du lyssnar på, t.ex:

  • de senaste nyhetsrubrikerna
  • titlar på musik som spelas och namn på artister
  • bilder på programledare och medverkande
  • kartor och diagram

Den här informationen får du automatiskt i bildfönstret på din DAB-radio. Du kan också utnyttja något som kallas SR Plus. Med den text- och bildtjänsten söker du informationen mer aktivt och knappar dig fram.
I SR Plus kommer du bland annat att hitta:

  • nyheter, väderkartor och trafikinformation
  • börskurser och sportresultat
  • information om evenemang
  • textinformation från tidigare sända program, t.ex recept, musiklistor, tävlingsresultat och topplistor

När börjar de digitala sändningarna och vem kan höra dem?

De har redan startat. Sändningarna har pågått sedan 1995. Sveriges Radio sänder ut P1, P2 Musik (med klassisk musik dygnet runt), P3, P4-riks, P6 International (en blandning av våra utlandsprogram och minoritetsprogram) samt P7 Finska. Under hösten 1998 pågår dessutom försök med en evenemangskanal. Men Sveriges Radio kommer inte att vara ensamma i luften. Nästa år börjar ett antal regionala kommersiella radiostationer att sända digitalt. Redan nu är sändarnätet utbyggt så att 75 procent av Sveriges befolkning kan höra digitalradiosändningarna. 1999 kommer siffran att vara 85 procent. Andra länder i Europa har kommit lika långt eller ännu längre.

Vilken utrustning behöver jag och när finns den att köpa?

För att lyssna på digitalradion behöver du en DAB-mottagare och en DAB-antenn. I DAB-radion kan du lyssna på FM också, om du skulle befinna dig någonstans där det digitala sändningsnätet inte är utbyggt ännu. Under hösten 1998 kommer DAB-mottagare för hemmabruk, för PC:n och för bilen. Några av bilradiomodellerna är en tillsatslåda som kopplas till ordinarie FM-bilradio.